top of page

DE STAD OP OOGHOOGTE

Het is belangrijk dat bewoners van bestaande buurten vroegtijdig worden betrokken bij stedelijke transformaties van hun directe leefomgeving. Maar hoe organiseer je dat en hoe bereik je iedereen? Hoe zorg je ervoor dat bewoners zich uitgenodigd voelen om in gesprek te gaan? Dat vraagt om zorgvuldigheid en deskundigheid maar ook om inlevingsvermogen. Hoe is het voor mensen om op straat te worden aangesproken? Of als er iemand op je afstapt met een vragenlijst of zelfs bij je aanbelt. En zijn de enquetes in de brievenbus wel zo effectief?

 

Wij hebben voor Amsterdam Holendrecht als interdisciplinair Team W. samengewerkt met een sociaal ontwerper (1) die juist die zorgvuldigheid heel goed aanvoelde en verbinding met buurtbewoners kon maken op een laagdrempelige en speelse manier (2). De spontane gesprekken die zo ontstonden leverden in korte tijd een schat aan informatie op die een opstap kan zijn naar het ontwikkelen van plannen die aansluiten op de bestaande buurt.

Tekst: Edith Winkler

Installatie: Lotte de Haan

1. Lotte de Haan.

2. Social design installatie  "Bekijk je Rijk" nodigt uit om eens met andere ogen naar je buurt te kijken. Niet alleen vanuit het perspectief van jezelf, maar ook bijvoorbeeld vanuit een vogel of een egel. 

bottom of page